Cum îți faci propria rețea celulară de dragul experimentului

de: Alexandru Puiu
02 10. 2017

Când vine vorba de o rețea celulară, investiția într-un asfel de proiect pare absurdă, dar dacă vrei să faci un experiment la scară mică nu este complicat.

Doi tineri absolvenți de facultate din Vermont, Statele Unite ale Americii s-au aruncat la un proiect foarte interesant, deși utilitatea sa nu este neapărat spectaculoasă. Ca proiect de licență, tinerii și-au creat propria rețea celulară cu câteva componente pe care le găsești în comerț. Pentru ca cei care au intenții similare să facă același lucru sau să le îmbunătățească conceptul, toate informațiile aferente efortului lor sunt disponibile gratuit pe GitHub.

În final, au reușit să creeze un turn de telefonie care interconectează telefoane la o distanță de 20 de metri. Avantajul major al acestui mecanism este că facilitează comunicațiile în format tradițional între mai multe telefoane fără ca respectivele mesaje sau apeluri să fie interceptate. Din păcate, din cauza limitărilor de distanță, Matthew May și Brendan Harlow au recunoscut că rezultatul este mai apropiat de funcționalitatea unor stații walkie talkie, decât de a unor telefoane celulare. Pe de altă parte însă, prin walkie talkie nu poți trimite SMS-uri.

Investiția în acest proiect nu a o fost semnificativă, iar componentele pot fi comandate online. Mai greu a fost să le faci să funcționeze în tandem, în contextul în care nu exista o documentație pentru materializarea ideii pe care cei doi o aveau în minte. Totul a început cu un Raspberry Pi, un touchscreen LCD, un dispozitiv de emisie radio intitulat bladeRF și un scriitor de cartele SIM pe USB. Apropop de SIM-uri, cartelele pe care le avem cu toții în telefoane sunt surprinzător de dificil de procurat în format programabil, fără număr de telefon asociat.

Pe partea de software, pe Raspberry PI a fost necesară instalarea unui program pentru ca micuța plăcă de dezvoltare să comunice cu emițătorul de radio-frecvență. După aceea, același mini turn de telefonie mobilă trebuie să asocieze numere de telefon ID-urilor de pe cartelele SIM. Dacă detaliile de pe GitHub nu îți sunt suficiente pentru a realiza ceva similar, câteva informații suplimentare găsești în interviul de pe VICE.